figurahelena.gr

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης και για ποιο λόγο δεν πρέπει να «ξεριζώνουμε» τις τρίχες σε κάποιες περιοχές;

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης;
Οι μέθοδοι αποτρίχωσης, χωρίζονται σε προσωρινές & μόνιμες. Οι μέθοδοι μόνιμης αποτρίχωσης είναι:
- LASER
- IPL
- ELOS (IPL & RF)
- Ηλεκτρική αποτρίχωση με βελόνα

Από τις παραπάνω μεθόδους, δεν μπορούμε να πούμε πως, μια συγκεκριμένη είναι η καλύτερη, γιατί η καθεμία πλεονεκτεί σε κάποιες περιπτώσεις και μειονεκτεί σε άλλες.

Γιατί οι τρίχες, ακόμα και στην ίδια περιοχή, είναι διαφορετικές, άλλες μικρές, άλλες μεγάλες. Άρα, σημασία έχει η σωστή επιλογή μεθόδου μόνιμης αποτρίχωσης, από την αισθητικό.
Η αισθητικός είναι σε θέση να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη μέθοδο μόνιμης αποτρίχωσης, η οποία αποφασίζει ανάλογα με:
- Το χρώμα του δέρματος
- Το χρώμα της τρίχας
- Την επιφάνεια (μεγάλη ή μικρή)
- Την πυκνότητα της τριχοφυϊας

Αρκεί μία μόνο συνεδρία, όταν εφαρμόζουμε μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης;
Για να πετύχουμε μόνιμη απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυϊας, η τρίχα πρέπει να βρίσκεται στο αναγενές στάδιο, γιατί μόνο σε αυτό το στάδιο είναι δυνατόν να σταματήσει η ανάπτυξη της τρίχας (σε αυτό το στάδιο η τρίχα βρίσκεται ποιο «βαθιά» στο δέρμα, είναι «ενωμένη» με τον βολβό του θυλάκου της ρίζας της τρίχας και έτσι καταστρέφονται τα αναγεννητικά της κύτταρα ).
Επειδή όμως, σε κάθε περιοχή οι τρίχες βρίσκονται και στα 3 στάδια ανάπτυξης, απαιτείται μια επανάληψη. Πρακτικά, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουμε τις περισσότερες τρίχες, στο αναγενές στάδιο, όταν δηλαδή, πρωτοεμφανίζονται. Γι αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να αφήνει κάποιος τις τρίχες του να μακρύνουν πολύ, μέχρι την επαναληπτική του συνεδρία.


Λίγα λόγια για την ανάπτυξη της τριχοφυϊας στο ανθρώπινο σώμα

 

Οι τρίχες αποτελούνται από 2 τμήματα
- Το στέλεχος της τρίχας, που βρίσκεται έξω από το δέρμα και είναι το ορατό τμήμα
- Την ρίζα της τρίχας, που βρίσκεται μέσα στο δέρμα

Η ανάπτυξη των τριχών είναι περιοδική. Κάθε περιοχή έχει διαφορετικό κύκλο ανάπτυξης

Στάδια ανάπτυξης της τρίχας
- Αναγενές στάδιο - Διάρκεια φάσης: τριχωτό κεφαλής:2-7 χρόνια, πρόσωπο 4 μήνες
Δημιουργία και ανάπτυξη της τρίχας (δημιουργείται η ρίζα και το στέλεχος της). Σε αυτό το στάδιο τα αγγεία που περιβάλλουν την θηλή της τρίχας για να την «θρέψουν», βρίσκονται σε πλήρη δραστηριότητα. Όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει η τρίχα σε αυτό το στάδιο, τόσο αυτή επιμηκύνεται (το στέλεχος της).

Στο κεφάλι αφού οι τρίχες μακραίνουν τόσο, μπορείτε να φανταστείτε πως η αναγενής φάση, διαρκεί περισσότερο από το σώμα ή το πρόσωπο που οι τρίχες είναι πιο κοντές και η αναγενής φάση διαρκεί από λίγες εβδομάδες εώς 3 μήνες).

Σε αυτό το στάδιο ή τρίχα, έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό μελανίνης, κάτι που μας αφορά στις αποτριχώσεις με LASER ή IPL.

- Καταγενές στάδιο - Διάρκεια φάσης 2-3 εβδομάδες
Μεταβατικό στάδιο, όπου η τρίχα προετοιμάζεται για την πτώση της. Η τρίχα αρχίζει να κινείται προς την επιφάνεια του δέρματος και ξεκινάνε διεργασίες αντικατάστασης της από καινούργια τρίχα.

- Τελογενές στάδιο - Διάρκεια φάσης 1-4 μήνες
Τελική φάση της ζωής της τρίχας και πτώση της. Η τρίχα μετακινείται όλο και ποιο κοντά στην επιφάνεια. Σε αυτό το στάδιο ξεκινάει η δημιουργία της επόμενης τρίχας (καινούργιος βολβός που ενώνεται με την παλιά θηλή) και η νέα τρίχα σπρώχνει την παλιά πλέον τρίχα μέχρι να πέσει.
Poia einai h kaliteri methodos apotrihosis - Copy
Σε κάθε περιοχή του σώματος μας έχουμε τρίχες σε όλα τα παραπάνω στάδια ανάπτυξης και αυτό, γιατί ο κάθε θύλακας, είναι ανεξάρτητος. Απλά, διαφέρει ο κύκλος ανάπτυξης ανά περιοχή.

Η τριχοφυϊα κατανέμεται στο σώμα των αντρών και των γυναικών, φυσιολογικά ως εξής
Άντρες & γυναίκες
Τριχωτό κεφαλής, φρύδια, βλεφαρίδες, χνούδι στο σώμα, μασχάλες, εφήβαιο, χέρια, πόδια.

Άντρες
Τρίχες στην περιοχή του προσώπου, πλάτη, γλουτούς, στέρνο, κοιλιά. 

Αν μια γυναίκα εμφανίσει τριχοφυϊα, σε περιοχές που κανονικά θα έπρεπε να είναι άτριχες, όπως πρόσωπο, λαιμός, γλουτούς, οσφυϊκή περιοχή, πλάτη, κοιλιά, στέρνο, θηλή στήθους, τότε μιλάμε για δασυτριχισμό. Αυτές οι περιοχές στο σώμα είναι ανδρογονοεξαρτώμενες, δηλαδή δρουν ανδρογόνα (αντρικές ορμόνες), τα οποία είναι υπεύθυνα για την αύξηση της τριχοφυϊας.

Οι παράγοντες που προκαλούν δασυτριχισμό είναι:
- Φαρμακευτικοί (κορτικοστεροειδή, ανδρογόνα, προγεστερόνες, κάποια αντικαταθλιπτικά)
- Φυλετικοί
- Συγγενείς (π.χ αυξημένος αριθμός υποδοχέων ανδρογόνων στην περιοχή, κι ας είναι όλες οι τιμές των ενδοκρινολογικών εξετάσεων φυσιολογικές)
- Ενδοκρινολογικοί (π.χ πολυκυστικές ωοθήκες, κάποιες παθήσεις επινεφριδίων, υπόφυσης)

Υπάρχουν περιοχές στο σώμα μας, που αν εφαρμόσουμε προσωρινές μεθόδους αποτρίχωσης, όπως κερί ή τσιμπιδάκι ή κλωστή, θα αυξηθεί η τριχοφυϊα;
Σε οποιαδήποτε γυναίκα εφαρμόσουμε, κερί ή τσιμπιδάκι ή κλωστή, σε ορμονοεξαρτώμενη περιοχή, είτε έχει ορμονική διαταραχή είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως η τριχοφυϊα θα αυξηθεί. Γιατί η περιοχές αυτές έχουν υποδοχείς ανδρογόνων και όταν αφαιρείται η τρίχα ξεριζώνοντας την, στην περιοχή αυξάνεται η αιμάτωση, στο αίμα υπάρχουν ανδρογόνα που «δεσμεύονται» από τους υποδοχείς των ανδρογόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που εφαρμόζονται αυτές οι μέθοδοι, όχι απλά να γίνεται πιο χοντρή και σκούρα η τρίχα που πειράξαμε, αλλά, να ενεργοποιούνται και οι γειτονικοί τριχικοί θύλακοι.

Με λίγα λόγια οι μόνες περιοχές που μπορεί κάποιος να πειράζει χωρίς να έχει αύξηση τριχοφυϊας είναι: τα πόδια, οι μασχάλες, το μπικίνι και το φρύδι.

Επίσης αν μια γυναίκα έχει τρίχες στις ανδρογονοεξαρτώμενες περιοχές, της συστήνουμε να κάνει κάποιες εξετάσεις σε ενδοκρινολόγο. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ενδοκρινολογική διαταραχή, ρυθμίζεται από τον ενδοκρινολόγο και εμείς παράλληλα εφαρμόζουμε:

Σε περιοχές με τελογενές – σκούρο τρίχωμα, εφαρμόζουμε LASER ή ELOS (παλμικό φως - IPL με ραδιοσυχνότητες – RF) ή ηλεκτρική αποτρίχωση με βελόνα.
Αν το τρίχωμα είναι χνοώδες ή ξανθό, εφαρμόζουμε ενζυμική αποτρίχωση ή ηλεκτρική αποτρίχωση.

Τελικά κατά πόσο είναι μόνιμη, μια μέθοδος αποτρίχωσης;
Όταν μιλάμε για μόνιμη αποτρίχωση, στις μη ανδρογονοεξαρτώμενες περιοχές, είναι όντως μόνιμη και οι τρίχες δεν ξαναβγαίνουν.
Για τις ανδρογονοεξαρτώμενες περιοχές, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο επανέκφυσης κάποιων τριχών. Σίγουρα η τριχοφυϊα θα μειωθεί αισθητά σε πυκνότητα, σε διάρκεια επανέκφυσης, ωστόσο σε αυτές τις περιοχές κάποιες φορές χρειάζονται επαναληπτικές συνεδρίες σε αραιά διαστήματα.
Κι αυτό γιατί, στην διάρκεια της ζωής της, μια γυναίκα, μπορεί να περάσει απο διάφορες ορμονικές μεταβολές (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος, αλλά και παράγοντες όπως το κάπνισμα και το στρες ευνοούν την επικράτηση των ανδρογόνων).

Κυριάκη Μαρία
Αισθητικός - Κοσμετολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας

Αλλαγή Γλώσσας

Τελευταία Νέα

Βιταμίνη D & ήλιος - Η άποψη του αισθητικού

Βιταμίνη D & ήλιος - Η άποψη του αισθητικού

      Τον τελευταίο καιρό έρευνες δείχνουν πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Κι…

Ιουνίου 19

Περισσότερα...

Διατροφή & αϋπνία

Διατροφή & αϋπνία

    Έχεις αϋπνίες; Καταπολέμησε τις μέσω της διατροφής - Κάνε το τελευταίο σου γεύμα 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.…

Νοεμβρίου 08

Περισσότερα...

Η σημασία της επίσκεψης σε εξειδικευμένα κέντρα αισθητικής για την φροντίδα του προσώπου και του σώματος μας

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του οργανισμού. Ανανεώνεται συνεχώς (κατά μέσο όρο, κάθε 25 μέρες). Μας προστατεύει από…

Αυγούστου 01

Περισσότερα...

Τα γλυκά των Χριστουγέννων

Η αγαπημένη εποχή του χρόνου, για μικρούς και μεγάλους έρχεται! Είναι το εορταστικό κλίμα, η οικογενειακή ατμόσφαιρα, τα δώρα, αλλά…

Δεκεμβρίου 14

Περισσότερα...

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης και για ποιο λόγο δεν πρέπει να «ξεριζώνουμε» τις τρίχες σε κάποιες περιοχές;

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης και για ποιο λόγο δεν πρέπει να «ξεριζώνουμε» τις τρίχες σε κάποιες περιοχές;

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης;Οι μέθοδοι αποτρίχωσης, χωρίζονται σε προσωρινές & μόνιμες. Οι μέθοδοι μόνιμης αποτρίχωσης είναι:- LASER-…

Δεκεμβρίου 10

Περισσότερα...

Περισσότερα

GIFT iconBONUS iconPOLICY iconPAYMENT icon

 

Επικοινωνία

xartis-epikoinoniaΔιεύθυνση: Ηρώς Κωνσταντοπούλου 17, Ηλιούπολη
Τηλέφωνο: 210 9914115
Fax: 210 9926700
E mail:  info@figura.gr
facebook youtube

Top of Page